Obecnie w dobie narzuconych przez Unię Europejską wymogów w zakresie ochrony środowiska, głównym źródłem energii stał się pellet. Jedną z lokalnych firm zajmującą się produkcją wysokiej jakości pelletu jest firma Faiter, która mieści się w Korytkowie Dużym (powiat biłgorajski) i dostarcza pellet sosnowy w powiecie tomaszowskim.
W jaki sposób wytwarzany jest pellet?
W firmie Faiter pellet produkowany jest z własnych odpadów, czyli z trocin sosnowych. Proces produkcji przebiega następująco: transportem powietrznym trociny trafiają do silosu, a następnie podajnikiem ślimakowym podawane są do paleciarki (maszyny, która wytwarza pellet). Tam pod wpływem odpowiedniej temperatury oraz dużego nacisku i przejścia przez matrycę powstaje gotowy produkt, który ma średnicę 6 milimetrów. Produkcja jest procesem automatycznym, którym zarządza jeden wykwalifikowany pracownik.
Dostawców jest wielu, co więc brać pod uwagę, kupując opał, jakim jest pellet?
Okazuje się, że jest bardzo dużo szczegółów, o których warto wiedzieć, aby wybrać odpowiedniego dostawcę i dokonać właściwego zakupu.
Wybierając pellet, należy zwrócić uwagę na jego kolor, szkliwość i zapach, ma on być zapachem drewna, w tym przypadku sosnowego. – Właściwy kolor powinien być żółty, nie brązowy, nie szary ani czarny. Ważna jest również odpowiednia wielkość granulatu, czyli szerokość i długość, która powinna mieć od 0,5 do 3 cm, ale najważniejsza jednak jest kaloryczność pelletu, inaczej mówiąc jego wartość opałowa, która mierzona jest w Julach (J) – wyjaśnia. – W naszym zakładzie osiągnęliśmy jeden z najwyższych wskaźników kaloryczności, bo aż 19624 J/g. Na tak wysoki wynik kaloryczności naszego produktu wpływa wiele czynników i nasza wewnętrzna technologia, której ściśle przestrzegamy.
Pellet produkowany w Korytkowie jest przebadany przez wyspecjalizowane laboratorium. Badania wykazały bardzo niską zawartość siarki, jest to zaledwie 0,004-0,018% oraz znikomą zawartość popiołu. Oznacza to, że pellet ten spala się do końca, nie pozostawiając nadmiaru popiołu i innych pozostałości, a wynika to z tego, że jest wysoko kaloryczny.
Dobry pellet poznać można po tym, że po spaleniu nie ma tzw. spieków, co świadczy o tym, że w procesie produkcji nie są dodawane różnego rodzaju domieszki typu mąka, otręby żytnie, otręby pszenne i inne. Do pelletu można dodać dużo składników, ale produkt taki nigdy nie osiągnie dużej kaloryczności, a tym samym wydajności energetycznej.
– My nie stosujemy żadnych dodatków do produkcji pelletu i stąd te dobre wyniki jakościowe oraz brak spieków po spaleniu. Trociny, z których wykonujemy pellet, to nasz sosnowy odpad, który zawiera w sobie naturalne lepiszcze. W żaden sposób nie ma kontaktu z piaskiem, ponieważ do produkcji są transportowane powietrznie
Pellet z Korytkowa ma również odpowiednią wilgotność, co także wpływa na jego całkowite spalanie, potwierdzają to przeprowadzone badania. Zbyt wilgotny pellet od suchego można odróżnić nawet gołym okiem. Ten niewłaściwy jest poprzecznie popękany oraz rozpada się na małe cząstki przy kilkakrotnym przerzuceniu worków lub w trakcie jego transportu.
Wyniki badań naszego pelletu, potwierdzają jego najwyższą jakość i wysoką kaloryczność:
Tańszy nie znaczy wydajniejszy!
Biorąc pod uwagę różne rozdaje źródeł energii, pellet nie jest tym najdroższym, natomiast oceniając jego wydajność energetyczną, należy w pierwszej kolejności zasugerować się głównie jego wysoką kalorycznością i składem, a nie najniższą ceną. Taka sama ilość pelletu w zależności od jego jakości (składu) i dostawcy da różną ilość energii cieplnej. Pellet pakowany jest w worki o wadze 15 kg, które można zakupić bezpośrednio w zakładzie produkcyjnym pod adresem Korytków Duży 9 a, 23-400 Biłgoraj.